Ce parere aveti despre asa numita Particula a lui Dumnezeu ?

Dupa cum bine stiti sub granita dintre Franta si Elvetia se afla un detector masiv ATLAS menit sa ii ajute pe fizicieni sa descopere cum anume functioneaza Universul si sa afle secretele acestuia avand ca principal scop sa sparga codul lumii fizice dar sa si descopere din ce e facut Universul , cu alte cuvinte, sa patrunda pana in miezul lucrurilor.

nah...
Candva in lunile urmatoare, doua fascicule de particule vor fi proiectate cu viteza in directii opuse prin tunelul care formeaza un cerc subteran cu circumferinta de 27 km. Particulele vor fi ghidate de peste o mie de magneti cilindrici supraraciti, legati intre ei ca niste carnaciori. Fasciculele se vor intalni in patru locuri, facand particulele sa se ciocneasca intre ele la o viteza apropiata de cea a luminii.

Daca totul merge bine, coliziunile violente vor transforma materia in uriase explozii de energie, care, la randul lor, se vor condensa in diverse tipuri de particule, care mai de care mai interesante, unele nemaiintalnite pana acum. Este esenta fizicii experimentale a particulelor: pui doua chestii sa se ciocneasca si vezi ce iese. Echipamentele masive inspirate de-a lungul tunelului vor analiza elementele rezultate din coliziune.

Cel mai mare dintre ele, ATLAS, are un detector inalt cat sapte etaje. Cel mai greu, CMS (Compact Muon Solenoid), este mai inalt decat Turnul Eiffel. „Cand cauti lucruri foarte mici, marimea conteaza” ar putea fi mottoul Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare, mai cunoscuta sub istoricul acronim CERN, laboratorul international care adaposteste acceleratorul LHC. Pare impresionant si chiar este dupa parerea mea !

part

Construirea LHC intr-un tunel a fost o masura inteleapta. Fasciculul de particule ar putea gauri aproape orice, desi cea mai probabila victima ar fi chiar acceleratorul. Un mic dezastru s-a petrecut deja: in timpul unui test din martie 2007, un magnet aproape ca a sarit din carcasa. De atunci, 24 de magneti au suferit modificari pentru rezolvarea unei deficiente de proiectare.

Cei care conduc LHC nu sunt foarte dornici sa vorbeasca despre lucrurile care ar putea sa dea gres, poate si pentru ca publicul are tendinta sa-si imagineze ca niste savanti dementi ar putea crea din greseala o gaura neagra care sa inghita Pamantul.
O temere mai plauzibila e aceea ca acceleratorul nu va reusi sa gaseasca lucrurile despre care fizicienii tot spun ca pandesc in substratul realitatii.

Dintr-o masina atat de mare, trebuie sa iasa o stiinta pe masura, raspunsuri majore, ceva care sa dea nastere la titluri pe prima pagina, nu doar la particule interesante. Dar chiar o intreprindere de aceasta anvergura nu va da raspunsuri la toate intrebarile importante legate de materie si energie. Nici vorba. Asta pentru ca un secol de fizica a particulelor ne-a invatat un adevar fundamental: realitatea nu-si dezvaluie cu usurinta secretele.

Altfel spus, universul nu se lasa citit cu una, cu doua.

Voi ce parere aveti ?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s